Tala Fou lata mai o le Ta'esega mo Taula, Anlene ma Anmum Brand

O le gaioiga na faia e Fonterra, o le lalolagi e sili ona tele le fa'atau atu o susu, ua sili atu ona mata'ina ina ua fa'afuase'i ona fa'ailoa mai se suiga tele, e aofia ai pisinisi o oloa fa'atau e pei o le Anchor.

I le taimi nei, na faalauiloa ai e le kamupani susu a Niu Sila lana faaiuga o le kuata lona tolu mo le tausaga faaletupe 2024. E tusa ai ma taunuuga tau tupe, o tupe mama a Fonterra ina ua uma le lafoga mai le faaauauina o galuega mo le iva masina muamua o le tausaga faaletupe 2024 na faaiuina ia Aperila 30 e $1.013 piliona Niu Sila. , i luga 2 pasene mai le vaitaimi tutusa i le tausaga talu ai.

"O lenei taunuuga na mafua ona o le faaauauina o tupe maua malosi i vaega uma o oloa e tolu o le galulue faatasi." Na faailoa mai e le Pule Sili o Fonterra Global Miles Hurrell i le lipoti o tupe maua e faapea, faatasi ai ma i latou, o auaunaga tau taumafa ma pisinisi oloa faatau oloa i luga o le lisi o oloa faatau atu sa matua malosi lava, faatasi ai ma le siitia o tupe maua i le vaitaimi lava e tasi i le tausaga talu ai.

Na faaalia foi e Mr. Miles Hurrell i aso nei e faapea o Fonterra mafai ona lafoaia ua tosina mai ai le “tele o le fiafia” mai vaega eseese. O le mea e malie ai, o loʻo i ai le aufaasālalau a Niu Sila ua "filifilia" le kamupani susu a Saina o Yili, ma taumatemate e ono avea ma tagata faʻatau.

Ata 1

1

Miles Hurrell, Pule Sili o le Global Fonterra

“Pisinisi laiti”

Se'i o tatou amata i le pepa lipoti lata mai mai le maketi Saina.

Ata 2

2

I aso nei, o Saina e tusa ma le tasi vaetolu o pisinisi a Fonterra i le lalolagi. I le iva masina muamua o le tausaga faʻaletupe 2024 faʻaiʻu ia Aperila 30, o tupe maua a Fonterra i Saina na pa'ū laʻititi, aʻo faʻatupulaia tupe mama ma le aofaʻi.

E tusa ai ma faʻamaumauga o faʻatinoga, i le vaitau, o tupe maua a Fonterra i Greater China e 4.573 piliona tala Niu Sila (e tusa ma le 20.315 piliona yuan), i lalo 7% i lea tausaga ma lea tausaga. O fa'atauga na si'i ile 1% i lea tausaga ma lea tausaga.

E le gata i lea, o le tupe maua atoa a Fonterra Greater China e 904 miliona tala Niu Sila (e tusa ma le 4.016 piliona yuan), o se siitaga e 5%. Ebit e NZ $489 miliona (tusa ma RMB2.172 piliona), i luga 9% mai le tausaga talu ai; O tupe mama pe a uma lafoga sa NZ $349 miliona (pe tusa ma le 1.55 piliona yuan), i luga 18 pasene mai le tausaga na muamua atu.

Va'ai ta'itasi vaega pisinisi e tolu.

E tusa ai ma le lipoti tau tupe, o le pisinisi o meafaitino masani o loʻo "tuuina atu le tele" o tupe maua. I le iva masina muamua o le tausaga faʻaletupe 2024, o le pisinisi a Fonterra's Greater China raw material na maua ai tupe maua e 2.504 piliona tala Niu Sila (e tusa ma le 11.124 piliona yuan), tupe maua aʻo leʻi tului ma lafoga o le 180 miliona tala Niu Sila (pe tusa ma le 800 miliona yuan), ma tupe mama pe a uma lafoga e 123 miliona tala Niu Sila (e tusa ma le 546 miliona yuan). O mea'ai na maitauina o nei fa'ailoga e tolu ua fa'aitiitia i lea tausaga ma lea tausaga.

Mai le va'aiga o le sao o tupe mama, o le 'au'aunaga fa'ato'aga e le masalomia o le "pisinisi sili ona aoga" a Fonterra i Saina Tele.

I le vaitaimi, o le tupe mama ae le'i tului ma lafoga a le pisinisi e 440 miliona tala Niu Sila (e tusa ma le 1.955 piliona yuan), ma o le tupe mama ina ua uma le lafoga e 230 miliona tala Niu Sila (pe tusa ma le 1.022 piliona yuan). E le gata i lea, o tupe maua na ausia i le 1.77 piliona tala Niu Sila (e tusa ma le 7.863 piliona yuan). O mea'ai na maitauina o nei fa'ailoga e tolu ua si'itia i lea tausaga ma lea tausaga.

Ata 3

3

Pe i le tulaga o tupe maua poʻo tupe mama, o le "tele" o pisinisi faʻatau oloa o le pisinisi sili ona laʻititi ma naʻo le pau lea o le pisinisi e le aoga.

E tusa ai ma faʻamaumauga o faʻatinoga, i totonu o le iva masina muamua o le tausaga faʻaletupe 2024, o tupe maua a Fonterra's Greater China consumer goods business e 299 miliona tala Niu Sila (e tusa ma le 1.328 piliona yuan), ma le tupe mama aʻo leʻi tului ma lafoga ma lafoga pe a uma. o tupe mama o se gau e 4 miliona tala Niu Sila (e tusa ma le 17.796 miliona yuan), ma na faaitiitia le gau.

E tusa ai ma le faʻasalalauga muamua a Fonterra, o le pisinisi oloa faʻatau oloa i Greater China o loʻo fuafua foi e faʻamatuʻu, lea e aofia ai le tele o susu susu e le itiiti le vaʻaia i Saina, e pei o Ancha, Anon, ma Anmum. E leai se fuafuaga a Fonterra e fa'atau atu lana pa'aga susu, Anchor, o le "pisinisi sili ona aoga" i Saina, tautua fafaga.

“O Anchor Food Professionals o lo'o i ai le malosi o le auai i Greater China ma e mafai ona fa'atupula'ia atili maketi e pei o Asia i Sautesasae. Matou te galulue faʻatasi ma tagata faʻatau f&B e faʻataʻitaʻi ma atiaʻe oloa mo a latou umukuka, faʻaaoga la matou nofoaga autu o talosaga ma punaoa faʻapolofesa kuka." Fai mai Fonterra.

Ata 4

4

Ua 'fusi le telefoni'

Se'i tatou va'ai i le fa'atinoga atoa a Fonterra.

E tusa ai ma le lipoti tau tupe, i totonu o le iva masina muamua o le tausaga faaletupe 2024, o tupe maua a Fonterra pisinisi o meafaitino e 11.138 piliona tala Niu Sila, i lalo 15% i lea tausaga ma lea tausaga; O tupe mama pe a uma lafoga sa NZ $504m, i lalo 44 pasene mai le tausaga na muamua atu. O tupe maua mai auaunaga tau taumafa e $3.088 piliona Niu Sila, ua siitia i le 6 pasene i le tausaga talu ai, ae o tupe maua pe a uma lafoga e $335 miliona Niu Sila, o se oso i le 101 pasene.

E le gata i lea, o le pisinisi o oloa faatau na lipotia tupe maua e NZ $2.776 piliona, ua siitia i luga 13 pasene mai le tausaga talu ai, ma se tupe mama pe a uma lafoga e NZ $ 174 miliona, pe a faatusatusa i le leiloa NZ $ 77 miliona i le vaitaimi lava e tasi i le tausaga talu ai.

Ata 5

5

E manino lava i totonu o lenei node autu e faatosina mai ai tagata faatau, pisinisi oloa faatau Hengtianran ua liliu i se kata lipoti malosi.

"Mo le pisinisi o oloa faʻatau, o le faʻatinoga i le iva masina talu ai na mataʻina, o se tasi o mea sili ona lelei i se taimi umi." Fai mai Mr. Miles Hurrell i aso nei e leai se mea e fai i le taimi o le spin-off, ae na faʻaalia ai le malosi o le faʻailoga oloa faʻatau a Fonterra, "lea e mafai ona e taʻua faʻafuaseʻi".

I le aso 16 o Me, na faalauiloa ai e Fonterra se tasi o faaiuga sili ona taua a le kamupani i tausaga talu ai – o se fuafuaga e faamatuu atoa pe faaesea ana pisinisi oloa faatau, faapea foi ma le tuufaatasia o Fonterra Oceania ma Fonterra Sri Lanka.

I le lalolagi atoa, na fai mai ai le kamupani i se folasaga a le aufaipisinisi, o lona malosi o loʻo taoto i ana meaʻai pisinisi ma meaʻai, faʻatasi ai ma faʻailoga e lua, NZMP ma Anchor Specialty Dairy Specialty Partners. O le i'uga o lana tautinoga e fa'amausali lona tulaga o le "fa'ato'a ta'uta'ua i le lalolagi o mea'ai susu fou e maualuga lona tau", ua matua'i suia lona ta'iala.

Ata 6

6

O lea la e foliga mai o le pisinisi tele lea ua faamoemoe le kamupani susu a Niu Sila e faatau atu, e le o faaitiitia le fiafia, ma ua oo lava i le toatele o tagata.

"Ina ua maeʻa la matou faʻaaliga o se suiga tele i le faʻataʻitaʻiga i le amataga o lenei masina, ua matou mauaina le tele o tului mai vaega o loʻo manaʻo e auai i le faʻaogaina o a matou pisinisi oloa faʻatau oloa ma pisinisi faʻapitoa." Fai mai Wan Hao i le aso.

O le mea e malie ai, e tusa ai ma lipoti a le aufaasālalau a Niu Sila i aso nei, na faaalia ai e Hao Wan i se fonotaga faapisinisi a Saina i Aukilani i le vaiaso talu ai, o lana telefoni ua "vevela".

“E ui lava e le’i faailoaina mai e le alii o Hawan faamatalaga o le talanoaga i luga o le telefoni, e foliga mai na ia toe ta’u atu i le na valaau mai le mea na ia ta’u atu i le au fai sea a le au faifaatoaga susu ma sui o le malo-e le tele.” Fai mai le lipoti.

O se tagata fa'atau?

E ui lava e leʻi faʻaalia e Fonterra le alualu i luma, o le lalolagi i fafo ua vevela.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le NBR faʻasalalau a Ausetalia na faʻatatauina o soʻo se fiafia i lenei pisinisi o le a tau e tusa ma le 2.5 piliona tala Ausetalia (e tutusa ma le 12 piliona yuan), e faʻavae i luga o faʻatusatusaga o fefaʻatauaiga tutusa. Ua ta'ua e le lalolagi multinational Nestle ose tagata fa'atau.

Na matauina e le sui o mea'ai talu ai nei, i le polokalame leitio ta'uta'ua a Niu Sila “The Country”, o le talimalo foi lea a Jamie Mackay na fa'ailoa atu ia Erie. Na ia taʻua o le faʻavasegaina o le lalolagi i luma o Fonterra susu tele o Lantris, DFA, Nestle, Danone, Yili ma isi.

“E na o oʻu lava manatu ma taumatematega, ae na faatauina e le China's Yili Group [100 pasene sea] i [le kamupani susu lona lua a Niu Sila] Westland [i le 2019] ma atonu latou te fiafia e agai i luma." Ua mafaufau Mackay.

Ata 7

7

I lea itu, meaai mama i aso nei foi i le itu Yili o le suesuega. "Matou te leʻi mauaina lenei faʻamatalaga i le taimi nei, e leʻo manino." Na tali mai Yili le tagata o lo'o nafa.

I aso nei, o loʻo i ai le aufaipisinisi susu i aso nei e suʻesuʻeina le gaosiga o meaʻai fai mai o Yili e tele le faʻatulagaina i Niu Sila, e le maualuga le avanoa o se faʻatauga tele, ma o Mengniu i le pulega fou faatoa ave le tofi i luga o le node, o le e le mafai ona faia ni fefaʻatauaiga tetele.

Na taumate foi e le tagata e faapea, i totonu o kamupani susu a le atunuu, o Feihe e iai le avanoa ma le saʻo o le "faʻatau atu", "ona o Feihe e le gata o loʻo faʻatupeina atoa, ae o loʻo i ai foi le manaʻoga e faʻalautele lana pisinisi ma faʻaleleia lona tau." Ae ui i lea, e leʻi tali mai le Flying Crane i fesili e uiga i le meaʻai meaai i aso nei.

Ata 8

8

I le lumanaʻi, o ai na te mauaina le pisinisi talafeagai a Fonterra e ono aʻafia ai le faiga faʻatauvaʻa o oloa susu i le maketi Saina; Ae o le a le tupu lena mea mo sina taimi. Na ta'ua e Mr. Miles Hurrell i le aso nei o le fa'agasologa o le viliina o lo'o i se tulaga vave - na fa'amoemoe le kamupani e le itiiti ifo i le 12 i le 18 masina.

"Matou te tuuto atu i le tausia o le au faifaatoaga susu e umia sea, tagata e umia iunite, a matou tagata faigaluega ma le maketi ia logoina mea fou." "O loʻo matou agai i luma i lenei faʻafouga o fuafuaga ma faʻamoemoe e faʻasoa atili faʻamatalaga i masina a sau," o le tala lea a Hao i aso nei.

Taitaiga agai i luga

Na ta‘ua e Mr. Miles Hurrell i le aso nei e faapea, o se taunuuga o taunuuga lata mai, ua siitia ai e Fonterra lana taiala o tupe maua mo le tausaga faaletupe 2024 mai le faaauauina o galuega mai Niu Sila $0.5-NZ $0.65 i le sea i Niu Sila $0.6-NZ $0.7 i le sea.

“Mo le vaitau o le susu o lo’o i ai nei, matou te fa’amoemoe e tumau pea le le suia o le tau o le fa’atauina o le susu mata’utia i Niu Sila $7.80 i le kilokalama o susu malo. A o tatou latalata atu i le faaiuga o le kuata, ua tatou faaitiitia le (tau taiala) i le NZ $7.70 i le NZ $7.90 i le kilokalama o susu malo.” ' fai mai Wan Hao.

Ata 9

9

"I le vaʻavaʻai atu i le vaitau o le susu 2024/25, o le sapalai o susu ma le malosi o le manaʻoga o loʻo tumau pea le paleni lelei, ae o oloa mai fafo a Saina e leʻi toe foʻi i tulaga faʻasolopito." Fai mai a ia, talu ai ona o le le mautonu o le lumanaʻi ma le lamatiaga o le faʻaauau pea o suiga i maketi o le lalolagi, o se mea atamai le faia o se uiga faʻaeteete.

O lo'o fa'amoemoe Fonterra o le tau fa'atau susu mata'utia e i le va o NZ $7.25 ma NZ $8.75 i le kilokalama o susu susu, ae o le ogatotonu e $8.00 i le kilokalama o susu susu.

I le avea ai ma se kamupani tuʻufaʻatasia meafaigaluega a Fonterra,Shiputeco lo'o naunau e tu'uina atu se seti atoa o auaunaga fa'apipi'i pa'u susu e tasi mo le tele o kamupani susu.


Taimi meli: Iuni-03-2024